Pozdravni govor

Akademik Davor Miličić,
Predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva
Predsjednik 12. kongresa Hrvatskoga kardiološkog društva

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Čast mi je i zadovoljstvo pozvati Vas na 12. kongres Hrvatskoga kardiološkog društva koji će se održati u Zagrebu, u Hotelu Westin, od 29. studenoga do 2. prosinca 2018. godine.

Nastavljamo s tradicijom velikih nacionalnih kardioloških kongresa koji se održavaju svake dvije godine. I ovaj put naš je cilj prikazati stanje i dosege hrvatske kardiologije, koja je prema relevantnim pokazateljima jedna od perjanica hrvatske medicine. Premda spadamo u red malih i prema gospodarskome razvoju skromnijih europskih zemalja, svaki kardiološki bolesnik može se u Domovini dijagnosticirati i liječiti na vrhunskoj razini, bez potrebe upućivanja u velike inozemne centre. Osim toga, medicina je u nas dostupna svima i na to možemo biti ponosni, jer je riječ o značajnom civilizacijskom dosegu koji nedostaje i nekim mnogo razvijenijim zemljama od Hrvatske.

Naše kardiološko društvo i nadalje je nadaleko najaktivnija medicinska udruga u Hrvatskoj. Ono živi kroz svoje radne skupine i njihove kongrese i simpozije koji su odraz razvoja naših kardioloških subspecijalnosti, također i kroz časopis Cardiologia Croatica, web-stranicu, živu aktivnost naših mladih kardiologa koji se redovito druže i okupljaju,  a tu je i niz javnozdravstvenih akcija i suradnja s Hrvatskom kućom srca  - Hrvatskom kardiološkom zakladom. Naše Hrvatsko kardiološko društvo okuplja sve naše kardiologe i omogućuje interaktivnost kroz složnu suradnju različitih užih eksperata, općih kardiologa, ali i kardijalnih kirurga, anesteziologa, radiologa, dijabetologa, hipertenziologa, te posebice liječnika obiteljske medicine koji su temelj našega zdravstvenoga sustava. I ovaj put Kongres organiziramo zajedno s Kongresom Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara i nije naodmet naglasiti da smo prva stručna medicinska udruga u nas koja je prije više godina započela s takvom praksom, koju su potom preuzela mnoga naša liječnička društva.
Osim što na Kongresu želimo sumirati sve što je u našoj Kardiologiji novo i bitno, pozvat ćemo i vodeća imena europske i svjetske kardiologije. S mnogima od njih usko surađujemo, tim više što smo po našim stručnim dometima i po uključenosti u međunarodne projekte, multicentrične studije, izradbu smjernica i sudjelovanje u međunarodnim tijelima, odborima i forumima aktivniji nego ikada do sada. Želimo graditi mostove kako s našim kolegama iz središnje i istočne Europe, tako i s čitavim svijetom, jer je medicina jedinstvena i ne poznaje granice.

Kao aktivni članovi Europskoga kardiološkog društva, posebno smo ponosni što je to danas vodeća strukovna i znanstvena kardiološka udruga u svijetu. I ovaj put posebnu ćemo pozornost posvetiti najnovijim Smjernicama Europskoga kardiološkog društva i njegovim ostalim postignućima koja izravno utječu na razvoj naše kardiolologije. Pored poziva čelnim osobama  Europskoga kardiološkog društva, organizirat ćemo i poseban Simpozij u suradnji s njezinom najvećom sastavnicom – Europskom udrugom  za zatajivanje srca. 
Zahvaljujemo našim sponzorima koji su nam doista istinski partneri i kojima je znanstvena i stručna kakvoća našega Kongresa i ovaj put bila daleko ispred njihovih mogućih komercijalnih interesa.

Naposljetku, iznimno smo počašćeni što je ponovno pokrovitelj našega Kongresa Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – naša vodeća ustanova na području znanosti i kulture, čuvarica hrvatskoga identiteta i ujedno najvažnija poveznica Hrvatske s onime najboljim u svijetu znanosti i umjetnosti.

Pozivamo Vas da Vašim izvornim priopćenjima, pozivnim predavanjima, predsjedanjem i svakim kreativnim oblikom aktivne nazočnosti pridonesete uspjehu predstojećega kongresa Hrvatskoga kardiološkog društva.

Uz srdačne pozdrave i s osobitim štovanjem,

Vaš,

Akademik Davor Miličić,
Predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva
Predsjednik 12. kongresa Hrvatskoga kardiološkog društva